Строителството на новите мрежи върви на пълни обороти и в гр. Казанлък
Строителствата в 4-те основни агломерации по Проекта на ВиК ЕООД Стара Загора, финансиран със средства по ОП Околна Среда, бележат значителен напредък.

Дейностите по подмяна на трасета и изграждане на нови мрежи в градските части са осезаеми за жителите на гр. Казанлък.

лого

За удобство на своите клиенти, екип от специалисти на дружеството разработи визуализации, показващи реалния напредък по изпълнението на всички обекти, които са част от мащабния проект. От уебсайта на ВиК ЕООД, на следния адрес може да се проследи кои трасета се изпълняват в момента, кои вече са изпълнени и къде предстоят ремонтни дейности:


На този етап се работи и по трите обекта в района на гр. Казанлък – двете реконструкции на външни довеждащи водопроводи и мащабния обект, засягащ градската част. Стремежът на всички ангажирани в процеса е това да се случва възможно най-бързо, с минимални прекъсвания на водоподаването за гражданите и след завършване, настилките да бъдат възстановявани в разумни срокове.


По Обект 5, който засяга градската част на гр. Казанлък, се работи по водопроводната мрежа, която е изпълнена на 70%, а предвидената реконструкция на канализационната мрежа е вече завършена.

В града се обособяват 3 самостоятелни водоснабдителни зони (DMA), в които се следи подаването на водните количества и се управлява налягането, за да може то да се редуцира съгласно нуждите на всяка обособена зона, която е разположена географски различно спрямо другите.

Първата зона (DMA 1) се намира южно от парк "Тюлбето" до бул. „Княз Ал. Батенберг“.

първа зона

Там са подменени около 40% от предвидените трасета, както и главният водопровод, тръгващ от резервоара на града към всички потребители.
През новата година предстои зоната да бъде напълно завършена и да бъдат възстановени изцяло засегнатите настилки.

Втората зона (DMA 2) е най-голяма. Тя включва зоната на запад от бул. „Никола Петков“ и южно от бул. „Княз Ал. Батенберг“.

втора зона

По зоната се работи усилено през изминалата година, като голяма част от предвидените трасета са изпълнени и предстои асфалтиране, което ще бъде съобразено с атмосферните условия, както и с намеренията на общината, с която дружеството има споразумение за съвместно цялостно асфалтиране на част от улиците, засегнати от ремонта. След празниците предстои ремонтите по останалите трасета отново да се засилят, като стремежът е всичко по зоната да бъде подменено до лятото.

Третата зона (DMA 3) е най-малката и се намира източно от бул. „Никола Петков“ и южно от бул. „Княз Ал. Батенберг“.

трета зона

Реконструкциите в зоната са изцяло завършени към момента и предстои асфалтиране.
Другите два обекта в района на гр. Казанлък засягат големи довеждащи водопроводи, като единият е главният, който захранва гр. Казанлък, а другият захранва гр. Стара Загора.

водопроводи

Реконструкцията на довеждащия водопровод за гр. Стара Загора (Обект 4) предвижда подмяната на над 7 км водопровод Ф600 чугун, от село Дунавци до село Копринка и след това, посока Стара Загора. Предвиденото трасе е подменено на 40%.
Този водопровод е един от основните, който снабдява гр. Стара Загора с прясна питейна вода от полите на Стара планина.

Довеждащият водопровод за гр. Казанлък (Обект 6) се подменя в частта си от събирателна стая „Сахране“, където се събира вода от няколко дренажа в землището на село Долно Сахране, до централната помпена станция на гр. Казанлък.

помпена станция


Общо предвиденото трасе възлиза на над 12 км водопровод Ф600 чугун, като към момента са изпълнени над 50%. Участъкът беше изцяло компрометиран, като загубите на вода бяха огромни. С цялостната реконструкция ще се гарантира доставянето на достатъчно водни количества за града, дори и през сухите периоди на годината.

Цялостните дейности по всички обекти от проекта се очакват да приключат до края на другата година, като се очаква някои от обектите да бъдат готови до лятото.