Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните
Ветеринари поискаха оставката на шефа на агенцията по храните / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Протест на ветеринарни лекари от цялата страна в София. Над 50 души се събраха пред Българската агенция по безопасност на храните. Те искат от държавата да не намалява парите, които осигурява за профилактика на животните. Медиците настояват и за оставка на шефа на агенцията д-р Пламен Моллов.

Протестът на ветеринарните лекари започна с обиди и заплахи за ръкопашен бой. На тротоара срещу Българската агенция по безопасност на храните са се събрали ветеринарните медици, които искат оставката на директора на Агенцията проф. Пламен Моллов. Като причина те изтъкват некадърност и несправяне с епидемиологичната обстановка в страната заради болестта „син език'.

Ветеринарните лекари настояват да не се намалява бюджета на Националната профилактична програма от 15 на 10 милиона, както и да се определят по-високи цени на тарифите за извършване на ветеринарните услуги в страната от частните ветеринарни медици.

От другата страна на тротоара се събраха десетима животновъди, председатели на браншови асоциации в страната. Така започнаха и личните обиди, тъй като позицията на животновъдните асоциации е, че ветеринарните медици извиват ръцете на държавата, не извършват нужната ветеринарна дейност и именно те са преките виновници за разпространението на заразните болести по овцете и козите през последните месеци - „син език" и туберкулоза при преживните животни.

Представители на животновъдите заявиха, че ветеринарните медици, които са излезли на протест, искат само да усвояват средствата от държавата, след което искат от фермерите допълнително да плащат за поставяне на ваксини и за други здравни услуги, свързани с поддържане на здравния статус на животните в селските стопанства.

След размяна на словесни атаки се стигна до диалог между фермерите и медиците.

Ветеринарните лекари настояват още Ветеринарният съюз да излезе от обсега на Българската агенция по безопасност на храните и да мине на самостоятелен режим на контрол и издръжка.

В отговор на това искане животновъдите обвиниха ветеринарните лекари, че се опитват да наложат монопол върху пазара на ветеринарни услуги в страната и източват парите на българския фермер.

Засилено е полицейското присъствие в района.