ВАС казва за изборите в Казанлък на 11-ти февруари
ВАС казва за изборите в Казанлък на 11-ти февруари / Д.Бобева-архив
Върховният административен съд насрочи делото за касираните избори за Общински съвет в Казанлък.

То ще се състои на 11-ти февруари, понеделник, от 14 часа в София.

Делото е под номер 1384 по описа на ВАС за тази година и ще се гледа от тричленен състав на 4-то отделение на Върховния административен съд.

Все още не е назначен докладчик по делото, образувано на 30-ти януари, на база 30 жалби, подадени от общински съветници на Казанлък, несъгласни с касираните избори и ОИК.

По ирония на съдбата, точно преди месец- на 11-ти януари в 16,15 часа Административния съд в Стара Загора, в лицето на съдия Ирена Янкова обяви избора за общински съветници на Казанлък за недействителен и опорочен, заради променена изборна квота и състав на Съвета.

Два месеца продължиха 8-те дела в Административния съд в Стара Загора, образувани по жалбите на БСП, партиите “Ред, законност и справедливост” “Новото време и коалиция “Социалдемократи” и независимият кандидат за общински съветник Цветанка Пискова.

В хода на делата бе направено второ, ръчно броене на подадените близо 30 хиляди бюлетини за общински съветници, изслушани бяха свидетели – членове на СИК, както и изготвени две математически експертизи.

Решението на съдия Янкова не бе прието еднозначно от представителите на политическите сили, имащи мандати в сегашния състав на местния парламент. Веднага след като чуха решението преди месец, всички те, с изключение на БСП бяха категорични, че ще обжалват.

Ако на 11-ти февруари ВАС потвърди решението на Административния съд в Стара Загора, то в рамките на следващите три месеца в общината трябва да се проведат нови избори за общински съветници.

Разноските по тях ще се поемат от държавния бюджет.

Ако ВАС отхвърли решението на Съда в Стара Загора, то настоящият, избран през октомври миналата година местен парламент на Казанлък продължава своя четиригодишен мандат.

Практиката на ВАС не предполага разпити на свидетели, а решенията му не подлежат на обжалване.