В памет на жертвите на арменския геноцид
В памет на жертвите на арменския геноцид / netinfo

Стара Загора ще отбележи на Международния Ден в памет на жертвите на арменския геноцид24 април.

 

В 12 часа в молитвения дом на ул.”Сава Силов” № 29 членове и гости на Културно-просветна организация „Ереван” ще почетат паметта жертвите на геноцида.

 

В началото ще прозвучат химните на Армения и на България, след което слово ще изнесе председателят на местната организация Такухи Маникян. Ще бъдат прочетени текстове от книгата „Осъдени да помним” с разкази на очевидци на геноцида, сред които има и двама старозагорци. На оригиналния език ще бъде прочетена част от поемата „Танцът” на арменския автор Сиаманто, в която се говори за преживяването на една жена по време насилието и убийствата. Ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на загиналите в геноцида, който се намира в двора на Молитвения дом. По-късно цветя ще бъдат поднесени и пред барелефа на поета Пейо Яворов на стената на Радио Стара Загора. И паметника, и барелефа бяха открити през 2005 година, когато се отбелязаха 90 години от Геноцида над арменския народ.

 

В България общинските съвети от няколко града, сред които и старозагорският, гласуваха декларации за признаване на арменския геноцид.