Творците в Кзанлък правят сдружение, Общината им предоставя база за клуб
Творците в Кзанлък правят сдружение, Общината им предоставя база за клуб / Община Казанлък

Учредява се Сдружение на дейците на културата, които творят на територията на община Казанлък. Това решиха снощи 26 творци на свободна практика в различни сфери на изкуството по време на срещата си с кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общинския съвет Николай Златанов и заместник-кмета на общината Петър Косев.
Община Казанлък заяви готовност да предостави база на творците, където те да изградят свой клуб и място за всяка гилдия.

Много пресечни точки във вижданията си за развитието на културата в община Казанлък намериха местната власт и дейците на културата, които не заемат щатове в културни институти.

Кметът Галина Стоянова сподели, че тази първа среща е началото на едно дългосрочно партньорство, като по този начин творците на Казанлък бъдат привлечени да участват активно в културния живот на общината, бъдат съпричастни към големите празнични събития и се включват в тях с идеи и проекти. Това желание на дейците на културата потвърди от името на всички и инициаторът за срещата - фотографът Бедрос Азинян.

Кметът на община Казанлък подчерта, че в Културния календар на общината за 2012 г.е заложена сумата от 900 хил. лв., като за първи път те не са разпределени в таблица за кое събитие колко лева са предвидени, а са обща сума. Галина Стоянова каза още, че тя е за това тези средства да се разпределят на проектен принцип. Засега има два фонда, които се разходват срещу представяне на проекти - за допълнително финансиране на читалищата и за издаване на книги на казанлъшки автори.

Художници, скулптори, писатели, поети, лютиери, артисти, фотографи, музиканти, ръководители на хорови състави, хореографи споделиха своите виждания за развитието на културния живот в Казанлък. Те поставиха акцент върху необходимостта от Клуб на културните дейци, който да се превърне в тяхно средище, така, както е било преди повече от 20 години. Кметът Стоянова изрази готовност да предложи на ОбС база за такъв клуб, като изброи няколко общински имота. Най-подходяща се оказа Алиолувата къща, където творците не само ще имат общ клуб, но и гилдиите ще могат да разполагат с офис.

От правна гледна точка обаче е необходимо сдружаване на творците, като юридическото лице получи базата. Така се стигна до решението да бъде създадено сдружение на културните дейци, като всяка гилдия избере на свое събрание по един представител, който да влезе в Управителния съвет на новосъздадената организация.Тя трябва да има Устав и да създаде съответните органи. Това ще стане на Общото събрание на творците, насрочено за 30 юли.