Тръгва проверка за енергийната ефективност на старозагорските училища
Тръгва проверка за енергийната ефективност на старозагорските училища / Община Стара Загора

Предстои енергийно обследване на всички училищни сгради в общината, като целта е до края на мандата всички те да са енергийно ефективни. Това стана ясно на работна среща между ръководството на Община Стара Загора и директорите на всички общински училища.

На нея присъстваха кметът Живко Тодоров, зам.-кметът Иванка Сотирова, нач. отдел „Образование, младежки дейности и спорт" Пенка Чавдарова и началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова.

Обсъдени бяха въпросите за пребазирането на някои старозагорски училища, предстоящите ремонти, приемът на ученици, готовността на училищата за целодневна форма на обучение на учениците от 1 до 3 клас, приемът на 5-годишни деца в подготвителни групи, използването на физкултурните салони от спортните клубове и др.

Кметът запозна присъстващите с кандидатстването и предстоящите процедури по Фонд „Козлодуй", по който ще бъде направен ремонт на три старозагорски училища - СОУ „Максим Горки", ОУ „Георги Райчев" и ОУ "Митьо Станев".

По всяка вероятност същинските ремонтни дейности ще бъдат извършени през 2013 г.

Ще бъде извършен основен ремонт на физкултурния салон
на IX ОУ "Веселин Ханчев", който в момента е в много лошо състояние. Ще му бъде поставена и нова настила. Спортните клубове ще трябва да заплащат съответните консумативи, като ток, вода и др. при използването на физкултурните салони на училищата.

Предстои оглед на сградите като директорите на училища трябва да изготвят списък с необходимите ремонтни дейности, каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

Целодневната форма на обучение от 1 до 3 клас и приемът на 5-годишни в подготвителни групи ще даде възможност за назначаване на допълнителен брой педагози. Това ще бъде и допълнителна възможност за учителите, които ще бъдат освободени от работа при пребазирането на училищата в Стара Загора.