Тристранният съвет се занима с проблемите на миньорите
Тристранният съвет се занима с проблемите на миньорите / netinfo
Членовете на Съвета за тристранно сътрудничество обсъдиха проблемите на протестиращите миньори от Мини Марица Изток.Представителите на двата синдиката-КНСБ и КТ “Подкрепа”- са запознали участниците в заседанието със своите искания: да отпадне данъчното облагане на социалните плащания, да се промени Наредбата за регулиране на възнагражденията в държавните и общинските предприятия и да се запази облекчения режим за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд.

“Поставихме своите искания и оставихме министрите да заседават на спокойствие”- съобщи за Дарик радио председателят на КНСБ в Мините инж.Валентин Вълчев. Председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество е вицепремиерът Емел Етем.Негови членове са министрите Емилия Масларова,Пламен Орешарски и Николай Василев,представители на работодателските организации и президентите на двата синдиката.

По инициатива на Масларова и Орешарски през следващата седмица ще бъде сформирана работна група,която да изготви необходимите изменения и да внесе документите за обсъждане в Министерския съвет.

Преговорите между синдикатите и ръководството на Мини Марица Изток за политиката на доходите в дружеството продължават утре.

“Засега срещаме разбираме,диалогът тече,но ние запазваме стачната си готовност”- заяви инж.Вълчев.