Тридневна гладна стачка - от днес до сряда вечерта включително, обяви казанлъшкият гинеколог д-р Захари Стойчев. Лекарят, който е с над 43-годишен стаж в системата на здравеопазването, е и председател на Териториалния Координационен съвет на КНСБ в здравеопазването.

Гладната стачка на доктор Стойчев е в подкрепа и солидарност с исканията на специалистите по здрави грижи и фелдшерите в страната и е мотивирана от „трагичното положение в здравеопазването  в България“ по думите му.

Медицински специалисти протестираха пред здравното министерство (СНИМКИ)

Лекарят е категоричен, че протестът не е само за заплати за медицинските кадри, в това число и санитарите, „без които не е възможна работата на лекарите“, а принципно заради начина, по който се финансира сектора, в който ежегодно се увеличават разходите за клинични  пътеки, за сметка на други клинични пътеки и противопоставяне на съсловието. Медикът определи случващото се в сектора като „геноцид“.

Според него, въпреки фактът, че тази година парите в здравеопазване у нас са увеличени с над 500 млн. лева, това не подобрява състоянието на здравните заведения, нито се отразява на пациентите, тъй като увеличението е в някои клинични пътеки, за сметка на други. Като пример той даде клинична пътека от казанлъшката общинска болница, при която тази година намалението е със 100 000 лева.

Вече месец медицинските сестри от Казанлък протестират ефективно по час всяка седмица, с настояване за основна заплата за сектора им, на браншово ниво за цялата страна, в размер на 900 лева.

В края на миналата седмица на сайта на Общинския  съвет на Казанлък бе публикуван Годишният финансов отчет на общинската болница в Казанлък. От документа става ясно, че с 15% е спаднала общата ползваемост на легловата база през последните две години - 2018 и 2017 г. в Общинската болница в града, и тя е вече 50%, в сравнение с предходните две, когато този процент е бил 65% за преминалите болни. Болницата в Казанлък  обслужване население от 103 508 души от 5 общини.

От отчета става ясно, че в болницата работят по трудов договор 342 човека, с 26 повече от предходната 2017-а.

Общият размер на изплатените през миналата година заплати за този брой персонал е 4 370 598 лева, при общ бюджет на здравното заведение от 6 510 554 лева. Лечебното заведение разполага с 6 икономисти, 4 счетоводители и 1 финансист. Близо половината от заплащането в МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ е осчетоводено като извънреден труд, под формата на нощни дежурства, работа на смени и други или 42,5% от общите заплащани суми.

За заплати през миналата година за 21-те ръководни кадри в здравното заведение са платени общо 651 886 лева. Година по-рано ръководните кадри в болницата са били 9.

Медицинските сестри отново на протест, не вярват на обещанията на здравния министър

За 177-те специалисти, каквито са медицинските сестри в болницата е платена обща годишна сума за заплати 2 540 171 лева или средното брутно възнаграждение на 177-те медицински сестри в болницата е 1196 лв. месечно.Санитарите, които са общо 21, получават месечно 920 лв., а началниците на отделения - 2576 лв. По данни от отчета годишната сума, изплатена за заплата на управителя на болницата, нает по договор за управление и контрол, е 68 913 лева.

БГНЕС

Без отчитане влиянието на разходите за амортизации - 355 000 лева, които са разходи само от счетоводна гледна точка и приходи от финансирания за ДМА - дълготрайни материални активи - 64 000 лева, реалният финансов резултат за миналата година за болницата в Казанлък е 91 000 лева печалба, става ясно от годишния отчет на здравното заведение.

През миналата година в болницата е закупена техника със средства от дарения на бизнеса и собствени средства за общо 99 000 лева.