Трето Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ
Трето Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ / DarikNews.bg, архив

166 творби на 120 автори от 9 държави са били допуснати от журито за участие в изложбата на Третото Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ" 2012, което ще се проведе в Стара Загора през месец декември. Журирани са 470 живописни произведения на 262 автори, посветени на митологията на различните народи. Одобрените участници са от България, Германия, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Турция и Япония. Поради големия интерес към тематиката от артисти от различни държави, квадриналето е загубило регионалния си характер и вероятно след четири години ще бъде международно, поясни директорът на Градската художествена галерия д-р Марин Добрев, който е и член на журито.

Председател е проф. Станислав Памукчиев от Съюза на българските художници, а членове са Весела Радоева, Долорес Дилова, Михаил Лалов и Красимир Линков и Валентин Дончевски от СБХ, както и зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.

Изложбата ще се открие на 18 декември от 18 часа в залата на Художествена галерия. Тогава ще станат ясни и призьорите. Носителят на Голямата награда ще бъде удостоен с приз, диплом, персонална изложба през следващата година и 2000 евро. Ще бъде присъдена и Награда на Стара Загора, заедно с диплом и 1500 евро. Ще бъдат раздадени и четири награди на името на спонсорите с общ награден фонд 5000 евро. Наградените творби ще останат във фонда на Художествена галерия Стара Загора. Представянето на БКЖ е съпроводено с пълен каталог на участващите в изложбата творби.

За трети път Стара Загора е домакин на конкурса за съвременна живопис, който се организира на всеки четири години.

Организатори са Община Стара Загора, Градска художествена галерия - Стара Загора, Министерството на културата и Съюзът на българските художници. Балканското квадринале се провежда с подкрепата на кмета Живко Тодоров.