Стартира строителството на новия Музей на розата в Казанлък
Стартира строителството на новия Музей на розата в Казанлък / Община Казанлък

Веднага след кулминацията на Празника на розата в Казанлък започна подготовката за изграждането на новия Музей на розата, който ще бъде разположен в парк „Розариум".

Преди две години е разработен проектът за съвременната сграда, където ще се премести единственият Музей на розата. Проектът е преминал съгласуване с експерти от НИНКН, консултиран е с френски специалисти, представен е на гражданите на Казанлък и е направено обществено обсъждане.

Сградата е съвременна, мултифункционална, застроената площ е 1200 кв.м. Ще бъде изграден партерен кръг с 24 вида рози, ще има специално помещение за демонстрация на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът.
След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителните дейности е избран ДЗЗД Обединение „Музей на розата - Казанлък", като стойността на договора е 1 384 628 лв.

Първият транш от тези средства вече са преведени на Община Казанлък, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова само преди три дни обяви, че Правителството ще осигури цялата сума от 1,3 млн. лева за изграждане на новия Музей на розата.

Изпълнителят започва дейностите по изграждане на музея, като представителят на обединението Евгени Александров подчерта, че ще се съобразяват изцяло с факта, че музеят е разположен в изграден парк и ще извършват максимално щадящи дейности по строителството.