Старозагорското село Християново за първи път ще има читалищна сграда
Старозагорското село Християново за първи път ще има читалищна сграда / Община Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открие на 6 септември новата сграда на читалището в село Християново, в която общината е инвестирала 155 хил.лв. собствени средства.

В Християново читалищна дейност има от 1933 г., но никога не сме имали сграда, сподели кметският наместник Димка Минчева, която си спомни детските години, в които играели представления в селския обор.

С решение от миналия мандат на Общински съвет Стара Загора, бившата селска фурна трябвало да бъде превърната в читалище. По време на ремонта обаче постройката рухнала, поради което се наложило да бъде строена наново. С подкрепата на кмета Живко Тодоров новата сграда вече е факт. Тя разполага с библиотека, пенсионерски клуб, зала с 80 места, сцена, 2 гримьорни и санитарен възел. В селото отдавна развива дейност групата за обработен фолклор „Настроение", коледарски и лазарски групи, обяснява коренячката Димка Минчева, която доброволно е председател и секретар на читалището.

На път е да се сбъдне и втората ми мечта - догодина селото ще има и църковен храм, сподели Минчева.

Християново има 320 жители с постоянен адрес, но живеещите на територията на селото са повече от 600, има и 40 деца.

В събота в 18,30 ч. новото читалище ще бъде открито и тържествено осветено от отец Борис Стамов, а за всеки ще има курбан, питка и бира, обещават любезните домакини.