документ
документ / iStock/Getty Images
Старозагорски и хасковски ученици ще участват в състезание „Евроскола“, организирано от Европейския парламент в България. То ще се проведе на 11 януари от 10:00 часа в хотел „Родопи“ в Хасково. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург  и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2020 година. 

Право на участие имат ученици от 16 до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2017, 2018 и 2019 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски– е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител.

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес. Журито, което ще оценява представянето на учениците, ще бъде в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Жени Колева, експерт „Връзки с обществеността“ в Бюрото на ЕП в България, и Ана Маринска, асистент „Информация и комуникация“ в Представителството на Европейската комисия в България.

За участие в състезанието са записани 10 отбора от двете области:
-        Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, Свиленград;
-        Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград;
-        Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Казанлък;
-        Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково;
-        Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Стара Загора;
-        Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, Стара Загора;
-        Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“, Хасково;
-        Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград;
-        Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“, Хасково;
-        Средно училище „Васил Левски“, Гълъбово. 
 
От 2006 г. насам повече от 120 български училища и над 4 100 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.