състезание
състезание / община Стара Загора
В Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора ще се проведе училищен кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“. Инициативата е на училището и е под патронажа на кмета на Община Стара Загора и ще се проведе на 20 февруари от 13:00 часа.
 
В състезанието участват ученици от IV до VII клас. Те са разделени в две възрастови групи – IV клас и V-VII клас. Участниците спелуват (произнасят по букви) думи, които имат особености в правописа и изговора.
 
Още осем училища от градовете Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово и Николаево ще се проведат такива състезания в седмицата между 17 и 21 февруари.
 
Всяко училище ще излъчи  по двама победители (по един за всяка възрастова група), които ще мерят сили в предстоящия областен кръг. Той ще се проведе в навечерието 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Основната задача е подкрепата на обучението по български език за подпомагане и повишаване езиковите компетентности на учениците, развиването на интереси, потребности и нагласи, свързани с усвояване на понятия и нови думи, изграждане на умения за представяне пред публика и мотивация за самостоятелно учене. Цели да бъде в помощ на учителите при подготовка на учениците за явяване на национално външно оценяване.