Старозагорска група дебютира на фестивала на маскарадните игри
Старозагорска група дебютира на фестивала на маскарадните игри / община Стара Загора

Старозагорска група ще участва за първи път във фестивала на Маскарадните игри, който ще се проведе в неделя пред община Стара Загора. Това ще бъде 16-то издание на проявата като този път в нея ще се включат над 900 участника. Групите са 24, с осем повече от миналата година.

Старозагорската група е от 20 души - студенти в Тракийския университет в града и жители на квартал „Железник", които са родом от Ямболския край, разкри фолклористът Крум Георгиев.

„По принцип маскарадните игри не са характерни за старозагорския край. Има отделни елементи, но те се играят по време на коледните празници, а не за Сирни заговезни, каквито са традициите", обясни той.

Наградният фонд на конкурса е 3000 лева, а общият бюджет на проявата - 5000 лева. Средствата са осигурени от община Стара Загора. В журито влизат Крум Георгиев, Евгения Иванова от Регионалния исторически музей и художниците Юлия Славова и Тошо Стефанов.

Фестивалът ще започне ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници, които ще преминат под звуците на хлопки и чанове по бул. „Цар Симеон Велики". Атрактивните старци, джамалари, бабугери, сурвакари, арапи и др. ще спрат на площада пред общината, където в 11.00 часа ще започне конкурсната програма. Всяка група ще има по 10 минути време за представяне. Очаква се фестивалната програма да приключи до 17.00 ч.

До момента 18 майстори на народни занаяти са заявили желание да разположат в деня свои ателиета по централната градска улица, с идеята да пресъздадат атмосферата на старозагорската чаршия от началото на 20-и век, съобщи Диана Атанасова началник отдел „Култура и туризъм". Съпътстващата програма включва още фотоизложба и конкурс за деца и юноши.