Старозагорка участва в шампионат по лека атлетика
Старозагорка участва в шампионат по лека атлетика / netinfo
От 23 юли до 3 август словенската столица Любляна е домакин на 16-я Европейски шампионат по лека атлетика за ветерани. Състезанието се провежда от 1978 г. насам и тази година е отворено за родените преди 23 юли 1973 г. При откриването му министърът на образованието и спорта Милан Звер нарече шампионата „най-значимото спортно събитие в независима Словения от 1991 г. насам”. В него участват 3684 атлети от 41 страни, сред които и България. Българската група е предвождана от президента на Федерацията по лека атлетика за ветерани Атанас Търев и олимпийския шампион Христо Марков.

Сред 22-та състезатели е и старозагорката Красимира Чахова. Тя ще стартира в неделя, 2 август, в дисциплината 2000 м стипълчейз, във възрастовата група до 40 години. Старозагорката ще мери сили с 9 участнички от различни европейски държави.

Това е тежка дисциплина, тъй като съчетава бягането с препятствия и преминаване през водна преграда. Трудно се провеждат тренировки, тъй като малко стадиони са оборудвани подходящо”, сподели Краси преди заминаването си днес.

Красимира Чахова е многократен републикански и балкански шампион в лекоатлетически състезания за ветерани, с призови места от европейски и световни първенства. Председател е на Комисията за международна дейност в Българската федерация по лека атлетика за ветерани.

Българският рекорд в историята на Европейския шампионат по лека атлетика за ветерани е поставен през 1988 г., когато Йорданка Благоева прелита над летвата, поставена на височина 1,70 м във възрастовата група до 40 години.