паметник Христо Ботев
паметник Христо Ботев / община Стара Загора
С поетичен рецитал и общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“, Стара Загора отбеляза 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. 

„Днес живеем в друг свят – свободен, с много възможности, в който може да отидем където и когато поискаме. Но този свят не ни е даден даром. Днес, колкото по-рядко отваряме книга и колкото по-често сме из социалните мрежи се питам, дали сме по-свободни или по-зависими? Гледайки в очите бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър, може би трябва да се запитаме не какво ние мислим за тях, а какво те мислят за нас! Днешният ден нямаше да е възможен, ако беше стихията, помитаща всичко по пътя си – Христо Ботев. Без неговата саможертва, превърнала се в национална гордост. Поклон!“, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева пред събралите се старозагорци.

В почитането на годишнината от рождението на великия българин се включи и Теодор от Детската театрална школа „Талант“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие, който изпълни Ботевото произведение „Хаджи Димитър“.

На тържественото отбелязване, организирано от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, бяха още  зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народните представители Георги Гьоков и Радостин Танев, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова,зам.-председателят на Общинския съвет проф. Иван Върляков и общински съветници, секретарят на общинска администрация Делян Иванов,  областният управител Гергана Микова и заместниците й Димитър Драчев, Красимир Червилов и Петя Чакърова, командирът на Втора механизирана бригада - бригаден генерал Стоян Шопов, Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада, представители на местни и държавни институции, десетки ученици и граждани.