Стара Загора е на 4-то място по брутен вътрешен продукт
Стара Загора е на 4-то място по брутен вътрешен продукт / netinfo

Стара Загора е сред динамично развиващите се региони в страната. Последната година обаче не беше много добра и това се вижда от данните за заетостта и очакванията на бизнеса. Това съобщи в Стара Загора Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика.
Той участва в кръгла маса в Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Срещата беше открита от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, който обяви, че Палатата ще си сътрудничи пряко с икономистите от Института за пазарна икономика чрез обмен на информация. Целта е да се достигне до пълна и точна информация, която се базира на реалните проблеми и нужди на предприемачите и действия за решаването им.

На форума икономистите представиха изследването на Института Регионални профили: показатели за развитие, което се издава с финансовата подкрепа на фондация Америка за България. Срещата с представителите на бизнеса беше и част от подготовката на третото издание на изследването.

През миналата година има леко влошаване на климата в регион Стара Загора, заради кризата в енергетиката и въгледобива, както и завършването на АМ Тракия, която осигуряваше работна ръка, каза още Петър Ганев.

В тази връзка областта е изправена пред предизвикателството да възстанови позициите си и да създаде условия за увеличаване на инвестициите и заетостта, защото независимо от негативната тенденция през 2013 г. регионът на Стара Загора е сред активно развиващите се, коментира още старши икономистът.

Според новото изследване на Института за пазарна икономика, което ще излезе през есента на 2014 г. регионът на Стара Загора вероятно ще бъде по брутен вътрешен продукт в страната на 4-о място, а не на 2-о, както досега.

По отношение на инвестициите Стара Загора стои традиционно добре на картата и е важно местните администрации да създават условия за тяхното привличане и позициониране в съответните общини.