/ iStock/Getty Images
На 6 септември се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".

Какво, къде, кога в Стара Загора

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г. По този повод Община Стара Загора организира общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия с полагане на венци и цветя  от 10.30 часа пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

От 11:00 часа започва празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на Площада пред Общината. На 6 септември своя празник отбелязват и старозагорските села Сладък кладенец и Малко Кадиево.

Празничните програми ще започват в 18:00 часа на площадите в центровете на населените места.