заседание на комисия
заседание на комисия / Областна администрация Стара Загора
3 900 са стопаните в Старозагорско, които са подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове.

Към днешна дата е приключено изплащането на средствата в населените места от община Гурково. По-голямата част от собствениците на заклани домашни прасета в община Раднево също вече са получили парите си. Продължава изплащането и в останалите населени места на областта, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. Хората, които са предоставили номер на банкова сметка, получават средствата в размер на 300 лв. по банков път, останалите – на място по селата.
 
От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове. При установени нарушения се налагат глоби на стопаните, като техният размер е от 500 до 2000 лева.
 
Засега ситуацията в Старозагорска област е спокойна, което се дължи и на навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема, е констатацията на директора на ОДБХ д-р Дамян Миков.
 
Той заяви, че ако областта задържи сегашната си позиция по отношение на Африканската чума, е възможно по-бързо да отпадне от списъка на защитните зони, в които към момента е забранено отглеждането на домашни прасета