Снежна обстановка в Старозагорско
Снежна обстановка в Старозагорско / netinfo

Група от 7 туристи ще пренощува в старопланинска хижа край мъглижкото село Селце, съобщи кметът на Мъглиж Стойчо Цанев. Утре хората ще бъдат евакуирани с верижна машина на “Гражданска защита”. Туристите се опитали да слязат от планината , но закъсали в преспите и подали сигнал за бедствие, уточни кметът Цанев.

23 села в Старозагорска област остават без ток, заради обилния снеговалеж. 24 аварийни екипа на “EVN -България” работят за отстраняване на авариите.

От 8 ч. тази сутрин е затворен за движение проходът Шипка. Проходът на Републиката вече е отворен еднопосочно от Стара Загора към Велико Търново. Екипи на Гражданска защита извличат аварирали тежки камиони по пътя Стара Загора-Казанлък, затворен е участъкът до с.Ягода. Преспи с височина над 1 метър затвориха пътя между селата Борилово и Пряпорец. От “Гражданска защита” призовават шофьорите да не използват този участък и, по възможност, да ограничат пътуванията с личните автомобили до спиране на снеговалежа. Автомагистрала “Тракия” на територията на Старозагорска област е проходима при много тежки зимни условия.


Снежната покривка в района на Шипка, Гурково и Павел баня вече е 40 см., в Стара Загора е около 20 см., в Раднево и Гълъбово е между 5 и 10 см.

На територията на Старозагорска област няма бедстващи хора. Информацията за бедстващи туристи на връх Бузлуджа тази сутрин беше опровергана от собственика на хижа “Младост”.