среща
среща / община Стара Загора
Община Стара Загора предприема мерки за възстановяване на жилищен вход
Инцидент с бойлер, без пострадали, в общинско жилище в старозагорския квартал „Три чучура – север“ налага преместване на живущите от вход „А“ на блок №63. Това стана ясно на среща на зам-кметовете на Стара Загора Йордан Николов и Красимира Чахова с част от живеещите в пострадалата сграда.
 
„След инцидента бе сформирана комисия, която констатира нужда от извеждане на живущите от входа. Подготвени сме, за да бъдем максимално полезни на всички вас. Очакваме окончателното становище от конструктурите, за да разберем какви дейности ще бъдат предприети и какви ще бъдат сроковете за реконструкция“, каза Йордан Николов.
 
 Община Стара Загора стартира процедура по щателно обследване от експерти, които в кратък срок, да изготвят пълен доклад за състоянието на блока след взрива на електрическия уред. Екип от специалисти от София ще пристигнат на оглед в петък.
 
Носещата шайба е унищожена, а това сериозно компрометира секцията на блока. Необходимо е живущите да не бъдат в апартаментите докато тече ремонта. Тези, които са  под и над злополучното жилище, съответно 1-ви и 3-ти етаж - са видимо сериозно засегнати, но за да бъде напълно безопасно е важно да се обследва цялият вход“, подчерта по време на срещата инж. Ангел Стоманярски, началник на отдел „Контрол по строителството“.
 
По думите на зам.-кмета Красимира Чахова Община Стара Загора има готовност да предостави свободни общински жилища на наемателите, които нямат при кого да отседнат докато траят ремонтите дейности, както и да предложи алтернатива за собствениците на апартаменти във входа. „Очакваме вашия списък с членове на домакинствата за всеки апартамент. За настанените в общински жилища към този момент ще бъдат намерени други такива, а на всички останали ще бъде помогнато с квартири от специализирани агенции“, допълни Чахова.
 
Етажната собственост се събира на извънредно събрание, за да бъде направен подробен списък с имената и телефоните на хората в 16-те апартамента. В кратки срокове те трябва да вземат важни документи и покъщнина.
 
Достъпът до сградата ще бъде ограничен, като за тази цел ще има денонощна охрана, подчертаха от администрацията.