Синя коалиция и за следващите избори
Синя коалиция и за следващите избори / DarikNews.bg

До лятото ще се сформира Синя коалиция, която ще се яви на следващите избори, убеден е депутатът от ДСБ Иван Иванов. Това мнение се споделя от поне 70% от симпатизантите на СДС, подчерта той.

Според Иванов обаче е необходима нова договореност, която да има по-силна обвързаност. „Това означава, че са необходими по-стройни правила в Синята коалиция. Водят се преговори и когато се стигне до споразумение, в него ще бъдат разписани и условията за присъединяване на други партии. Важното е ДСБ и СДС да положат основата".

Иван Иванов припомни, че Синята коалиция беше създадена за изборите през 2009 година, в която участваха пет партии.

В Стара Загора тъмносиният депутат коментира развитието на българската енергетика и проекта АЕЦ „Белене". „От 10 години ДСБ и СДС неизменно и твърдо отстояваха позицията, че проектът „Белене" е икономически нецелесъобразен, финансово необезпечен и по тази причина трябва да бъде прекратен". Според Иванов приоритет номер едно за бъдещето на родната енергетика трябва да бъде удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". На следващо място по важност той постави рязкото повишаване на енергийната ефективност на страната ни и припомни, че България се нарежда на последното 27-мо място по енергоемкост в ЕС. „Важен елемент от развитието на българската енергетика трябва да бъде и построяването на две нови мощности в ТЕЦ „Марица-изток 2". Това не само ще засили ролята на енергетиката в региона, но ще повиши и енергийната независимост на страната ни", категоричен е Иванов.