Шофьорските курсове може да поскъпнат
Шофьорските курсове може да поскъпнат / netinfo
Цената на шофьорските курсове може да скочи със 130 лева от първи октомври, каза пред журналисти Председателят на Управителния съвет на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов .Около 600-650 лева е средната такса за обучение към момента в страната. Първоначално тя беше 450-500 лева, но бе увеличена заради въвеждането на 7 допълнителни часове, които са според евроизискванията.

Може да има нова калкулация на цените за обучение към края на септември на база на инфлацията и поскъпването на горивата. "Ако има увеличение на шофьорските курсове, то ще е с около 130 лева от октомври", прогнозира Иванов.

Към 15 юли 531 са лицензираните центрове за обучение на шофьори в страната, съществуват около 400 фирми, които не са лицензирани. Около 20-25 процента от фирмите са в сивия сектор, но след приемане на Наредба от 10 юли те нямат право да обучават. По думите на Иванов има спад на "купуването" на книжки, а новите шофьори са по-подготвени отпреди. Критиките отвън са в това, че българите не могат да управляват автомобилите и мотоциклетите си с висока скорост.

От Съюза ще въведат нова система за обучение - в подготовка са 500 филма на модули на обучение: като се започне от начина, по който се зарежда с гориво и се стигне до каската на мотоциклетиста. До месец и половина всеки център за подготовка на шофьори ще има такива филми, обясни Иванов.

Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка провежда в Старозагорските минерални бани двудневен семинар. Сред темите за обсъждане са новите изисквания на Европейския съюз за обучение и изпитите на мотоциклетисти, допълнителното обучение на категории С и Д.  От Съюза смятат да излязат с предложения до транспортната комисия в Парламента за въвеждане на промени в подготовката на водачите, тъй като има евроизисквания, които трябва да влязат в сила през септември.