Самарски: Дамянов да се отчете! Иначе няма празник за фондацията
Самарски: Дамянов да се отчете! Иначе няма празник за фондацията / Д.Бобева- архив

Три поредни години кметът на Казанлък Стефан Дамянов не е внасял отчет за дейността и изразходваните средства за празника на розата, провеждан ежегодно в града и организиран основно от фондация "Българска роза". Неин председател е кметът  на  града.  Това  съобщи по време на последното заседание на общинския съвет в града председателят на Съвета Васил Самарски.

 Фондация „Българска роза” е на практика частна фондация, с  обществено полезна цел.  
Фондацията ежегодно получава общински средства, както и пари от спонсори за организацията на празника на казанлъчани.
Самарски призова кметът на Казанлък Стефан Дамянов да внесе отчетите за последните три години на фондацията, която е основен организатор на празника на розата.
Ако Дамянов не направи това, Самарски заплаши, че ще предложи на съветниците да гласуват отнемане на правата на фондацията да организира традициониня празник на казанлъчани.

 Според запознати, средно между 100 и 1230 хиляди лева ежегодно се акумулират от фондация "Българска роза" за организиране на превърналия се в емблема за града празник на розата.

Близо половината от тези пари се отпускат от бюджета на общината.

Задължението за ежегоден отчет от страна на председателя на УС на фондация "Българска роза" е записано в Наредба №27 на общинския съвет, касаеща  символиката и празниците на Казанлък .