матура
матура / Деляна Бобева
Ученици от Казанлъшката математическа гимназия разработиха специален сайт за помощ и подготовка за матурата по български език и литература. Сайтът matura.pmgkk.com e дело на дванайсетокласниците Елис Джамал Данга от 12 Б и Андриан Стойков от 12 В.

Сайтът съдържа интересна информация за 8-те автора, изучавани в 12 клас и техните произведения, които влизат в матурата по български език. Това са Атанас Далчев, Гео Милев, Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров. В сайта, разработен от възпитаниците на казанлъшката ППМГ могат да се намерят и литературни анализи върху изучаваните произведения, включени в матурата.

В продължение на близо три месеца Елис и Андриян създават matura.pmgkk.com, който има две платформи - потребителска и административна, уточняват авторите й. Сайтът съдържа поредица тестове по езикова култура, с опция да се проверяват отговорите на задачите и при грешни отговори, тестът да се решава наново.

Разработката на двамата абитуриенти получи изключително висока оценка и признание на журито и донесе бронзови медали на създателите си в Ученическата секция на 48-та конфренция на Съюза на математиците в България. Форумът е изключително престижен за СМБ, съобщи Цветанка
Савова, преподавател по информатика и информационни технологии в Математическата гимназия и ръководител на двамата абитуриенти в тяхната разработка.

Заради впечатляващата си работа по сайта, освен отличията, като част от приза е и фактът, че двамата вече са приети за студенти в Пловдивския университет.