небе луна звезди
небе луна звезди / ThinkStock/Getty Images
Музеи и културни институти отварят врати от 19.00 до 24.00 часа на 18 май по повод Европейската нощ на музеите. За петнадесети път Стара Загора се включва в инициативата. Идеята на организаторите  от Община Стара Загора е граждани от всички поколения да се докоснат да експонатите и творбите, които музеите и галериите показват и да възприемат техните послания.
 
Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева - вокал и Павел Цонев-пиано дава началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия. Той започва в 20.30 часа, а час след това е спектакълът „Слънце“ - мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс.
 
Посетителите в Художествената галерия ще могат да видят експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложба „Съвременна българска графика“, изложба „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.
 
Официалното откриване на Нощта на музеите е от 19.00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорната певица Дарина Славчева с оркестър и танцова формация. Ще има още концерти на оперния певец Иван Камбитов и на фолклорен ансамбъл „Тракийци“ . В музея са подредени изложба посветена на 170 годишнината от основаването на българската черковна община в Стара Загора, както и веществена изложба с експонати от археологическите проучвания в местността „Чаталка“.
 
Отново старозагорци ще могат да посетят Кът за снимки „Средновековните воини”, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия. Три концерта са предвидени в архитектурен комплекс „Музей на религиите“, още два ще има в музей „Неолитни жилища“.
В къща музей „Гео Милев“ ще има премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева. От 22.00 часа предстои и театър на маса „Трева за морските зайци“.