Ротари клуб с проект, насочен към децата
Ротари клуб с проект, насочен към децата / ThinkStock/Getty Images
Ротари клуб с проект, насочен към децата
91080
Ротари клуб с проект, насочен към децата
  • Ротари клуб с проект, насочен към децата

Ротари клуб Стара Загора в сътрудничество с Община Стара Загора и с помощта на Медицински колеж стартира пилотен проект „Превенция и профилактика на проблеми свързани с опорно-двигателния апарат при децата, хиподинамията и наднорменото тегло". Идеята на този проект е да обхване децата между 6-11 години с проблеми в опорно-двигателния апарат и наднорменото тегло, разказа в студиото на Дарик президентът на Ротари клуб Евгений Спиров.

Проектът ще се проведе в два етапа. Първият включва скрининг на 525 деца от Шесто ОУ „Свети Никола" Стара Загора в предучилищна възраст и деца от първи до четвърти клас. Ще се проведе диагностика чрез отчитане на антропометричните показатели на децата: ръст, тегло, измерване на плоскостъпие и постурални деформации (състояние на гръбначен стълб и гръден кош). Децата с проблеми ще бъдат допълнително измерени на един от най-съвременните апарати в страната - Система за постурален анализ GPS 400, намиращ се на територията на Медицински колеж с цел по-прецизна диагностика.

За целите на диагностиката по първия етап Ротари клуб осигурява необходимите плантографи, специализирани везни за отчитане на тегло, боди-мас индекс, ръстомери и др.
Вторият етап включва разделянето на децата по групички според оценката за риска и провеждане на изправителна или специализирана гимнастика с цел профилактика и лечение. Периодически през няколко месеца ще се отчитат резултатите от провежданата рехабилитация при децата.

Цялостната информация от проведената дигностика и в последствие рехабилитация ще се оповестява на научни форуми, конференции и конгреси, както и публикувани в научни специализирани списания в страната и чужбина, като се запази конфединциалност по отношение на личните данни на децата, а се отчитат единствено статистически данни.

Повече за проекта може да научите от прикачения звуков файл.