РИО проверява случая с дипломите на Търговската гимназия
РИО проверява случая с дипломите на Търговската гимназия / DarikNews.bg, архив

Директорът на Регионалният инспекторат по образование в Стара Загора Татяна Димитрова е назначила комисия, която да проверява случая с невалидните дипломи на зрелостниците в Търговската гимназия.

„Още в петък издадох заповед за сформирането на комисия, която да провери случая на място в Търговската гимназия. Приоритет обаче е издаването на нови документи. След това комисията ще провери, ще ми напише доклад и ще предприемем съответните административни мерки към директора", коментира пред Дарик Татяна Димитрова.

Тя не се ангажира с мнение възможно ли е да се стигне до раздяла с настоящия директор на Търговската гимназия Снежана Танева.

„Не мога да говоря за наказания. Трябва да се огледат добре нещата - какво се е случило, как се е случило, какви са грешките. Това обаче ще стане на по-късен етап, имаме време. Няма обаче да оставим случая без последствие", допълни директора на регионалния инспекторат.

През уикенда стана ясно, че Министерството на образованието не признава дипломите на завършилите Търговската гимназия в Стара Загора ученици, тъй като печатът поставен върху документа е с черен, вместо с изисквания по наредба син цвят. Това е втори случай на непризнати дипломи в града. Първи с подобен проблем се сблъскаха абитуриентите от гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан".

„Голяма част от вече раздадените дипломи с печата с черен цвят са събрани, но при учениците от Търговската гимназия има малко деца, които се нуждаят от легализация, защото ще кандидатстват в чужбина. Става дума за двама-трима от абитуриентите. Те обаче не са със сроковете, които има поставени от университетите в Германия и Австрия и имат време до края на месеца.

Аз бях в училището в неделя, идваха деца и родители, но няма напрежение, обяснявахме им спокойно ситуацията. Въпросът сега е да се вземат бързи мерки за корекция", обясни пред Дарик Татяна Димитрова.

Тя гарантира, че за следващата година ще се работи повече с директорите на училища, в които има завършващи ученици.

„Директорите трябва да бъдат по-внимателни, да четат най-вече документите, а не да лежат на стари познания. Нямам обяснение защо се случва така. Учудвам се, че може да стане", допълни още Татяна Димитрова.