/ Dariknews.bg
Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора празнува своята 65-та годишнина на 3-ти април!

Регионална библиотека
Dariknews.bg

За изминалата 2018г са проведени стотици културни събития - 60 витринни изложби, 30 представяния на книги, 80 филма, 50 концерта и 40 конференции, чиито гости са били над 26 000 души. Към днешна дата библиотеката разполага с  430 000 библиотечни документа, 62 компютъра и 40 служители в сграда, разположена на 7300 кв.м площ.

Регионална библиотека
Dariknews.bg


В структурата на Регионална библиотека функционират 12 обслужващи звена, като отдел Изкуство, Ресурсен център за учебна литература по немски и Руски център.  В желанието си да бъде иновативна и да привлича все повече млади хора, тя открива единствената по рода си в България библиотечна тийн зона.

Съчетаваща в себе си уют и стил, там тийнейджърите могат да четат книги, да играят настолни игри и дори да донесат лаптоп, за да направят домашните си. Библиотеката осигурява неограничен свободен интернет на цялата си територия за образователни, социални и научни цели.

Регионална библиотека
Dariknews.bg

Освен, че библиотека “Захарий Княжески” разполага с конферентна зала, обучителен и дигитален център и зала за групова работа, за най-малките читатели има детски център. В него малчугани се радват на детски приказки и книжки, цветен кът и компютри за образователна цел. Всички ученици могат да използват на място напълно безплатно видео уроци от сайта “Уча се”. За най-верните читатели се предлага Междубиблиотечно заемане, в случай че търсената книга не е налична в момента.

Регионална библиотека
Dariknews.bg


Библиотеката е създадена през април на далечната 1954г. Следващата година е официално отворена за читатели с името Окръжна библиотека в сградата на бившето еврейско училище. През  1967г. патрон на библиотеката става възрожденският народен будител Захарий Княжески, чиято мечта за откриване на публична библиотека остава неосъществена приживе.

От 200 0г. е със статут на Регионален културен институт. След няколкократна смяна на местоположението на различните отдели на библиотеката, през 2007г. тя е преместена в сградата на бул. “Руски” №44.

Регионална библиотека
Dariknews.bg

Регионална библиотека “Захарий Княжески” ще отбележи празнична седмица заедно със своите читатели, партньори и приятели. Интересни събития са планувани за 2,3,4,5,10 и 11 април с вход свободен.