Реферндум за пенсионната реформа
Реферндум за пенсионната реформа / DarikNews.bg, Гергана Пейчева
Реферндум за пенсионната реформа
31355
Реферндум за пенсионната реформа
  • Реферндум за пенсионната реформа

Предложенията за промени в пенсионната система не получиха одобрението на синдикатите, които напуснаха заседанието на тристранката.

„Това е един прибързан акт от страна на управляващите, които предлагат увеличаване на възрастта за пенсиониране, а в същото време не се прави нищо, за да се подобрят условията на труд. Говори се за увеличаване на осигурителния стаж, а статистиката сочи, че от 2000-та година насам този стаж за жените е увеличен с 14 години, а при мъжете-с 12 години. За нас това е безумие. Ултимативно ни се заявява, че промените трябва да влязат в сила от 1 юли 2011 година, но защо да не се обмисли всичко това и да се въведе гратисен период, в който промените да се наложат постъпателно?"

Това коментира в интервю за Дарик ръководителят на регионалната структура на КНСБ Иванка Данаилова.

Възможно е да се проведе референдум, чрез който хората да заявят своята позиция по двата най-важни въпроса-възрастта за пенсиониране и вдигането на осигурителния стаж, допълни Данаилова.

И двата синдиката ще настояват за среща с премиера.

В прикачения звуков файл чуйте цялото интервю с ръководителя на КНСБ в Стара Загора Иванка Данаилова..

Възрастта за пенсиониране при работещите от първа и втора категория на труд ще се увеличава плавно с по една година от 1-ви юли 2011-та година до 2013-та година, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му това е едно от предложенията на синдикатите, с което правителството ще се съобрази, тъй като тези работници полагат труд при по-тежки условия. Министър Младенов допълни, че се запазва увеличаването на общия осигурителен стаж с 3 години за всички категории от 1-ви юли догодина. Синдикатите отново се обявиха против предлаганите промени в пенсионната система и за увеличаване на осигурителните вноски. Според социалния министър може да се мисли за увеличаване на осигурителната тежест след 1-ви януари 2012-та година, когато свърши кризата.

Вдигането на общия осигурителен стаж за пенсиониране ще важи за всички, включително за армията и полицията, обясни министър Младенов. По думите му така замислената реформа е най-приемливият вариант за стабилизиране на пенсионната система. „Правим системата толкова гъвкава, че даваме възможност на хора, на които не им достигат до три години осигурителен стаж, да могат да се пенсионират по-рано с коефициент 0,2 на сто по-малък на пенсията на месец. И обратно, хората, които продължат да работят по-дълго на пазара на труда, да им се даде коригиращ коефициент с 3 процента на година", каза Младенов.

Промените не предвиждат отнемане на правото на работодателя да освобождава работник, навършил пенсионна възраст. Все още се обсъждат и вариантите за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски от работодателите.

Синдикатите се обявиха за стабилизиране на пенсионната система чрез вдигане на осигурителната тежест и поискаха среща с премиера Борисов.