разследване
разследване / netinfo
Трима молдовски граждани са задържаните за взрива на банкомат в Стара Загора. Според полицаите те са били изключително добре подготвени, което показва, че имат подобна практика и в миналото си. Установено е, че задържаните са имали и логистика на територията на страната ни.

Задържаните са на около 30 години, единият от тях пребивавал по-дълго в страната ни, другите често са пътували до Молдова и са се връщали тук. Два дни преди престъплението те са влезли в страната ни.

В тях и в автомобила, с който са се придвижвали, са открити откраднатите пари- около 60 хиляди лева. Една част от тях молдовците обърнали в евро. Колата е с българска регистрация, не е открадната, в момента се издирва собственика й.

Вътрешният министър Младен Маринов информира, че по линия на международния обмен се установява съпричастността на задържаните за други подобни престъпления на територията на други държавиТърси се и връзка на задържаните с взривния преди около месец банкомат в Казанлък. Това е втори случай, в който молдовци взривяват банкомат у нас.

Мъжете са задържани за 72 часа. Предстои да им бъде повдигната мярка за неотклонение задържане под стража.

Образувани са две досъдебни производства – за кражба и за взривяване, като наказанията са от 1 до 10 години и от 1 до 8 години затвор.

Сигналът за взривен банкомат в старозагорския квартал „Железник“ бе получен на тел. 112  на 27 септември в 3.08 часа.