Ради Милев  с трето участие в Спартатлона
Ради Милев с трето участие в Спартатлона / ПРЕС ТВ

Казанлъшкият ултрамаратонец Ради Милев е единственият участник от България, допуснат до тазгодишното издание на най- реномирания ултрамаратон в света - Спартатлонът в Гърция. Състезанието, което е най-реномираният ултрамаратон в света, се провежда всеки последен петък на септември, от 1983 година насам, без прекъсване. Статът е под Акропола, а финалът на дългата 246 километрова дистанция, в Спарта.

Тазгодишното участие за казанлъшкия машинен инженер ще е трето поред, след две предишни негови участия- през 2003 и 2008 година, в които достига до финал.

През тази година Ради Милев ще стартира на 68 години. В 33-годишната история на Спартатлона само двама души са завършвали на по-голяма възраст.

За участието си в престижното състезание, Ради Милев се подготвя ежедневно като трениворката му от 4-5 часа включва освен бягане, 3 хиляди коремни преси и 200 лицеви опори. Средно на година Ради Милев пробягва между 5 и 6 хиляди километра. За казанлъшкия ултрамаратонец бягането е близо 40 годишно хоби.


От хилядите желаещи до участие се допускат 390 от най-добрите ултрамаратонци в света. Успешно финишират обаче едва 1/4 до 1/3 от стартиралите. Има години, в които са завършвали дори по-малко от 1/4.

В спортния свят завършилите Спартатлона се смятат за герои. Бягането не е комерсиално. Няма награден фонд. На финала всеки успешно финиширал, получава само венец от маслинови клонки и купичка с вода ... Въпреки това мечтата на всеки ултрамаратонец е да завърши Спартатлона, независимо от сравнително високата ) такса за участие от 520 €.
Спартатлонът представлява непрекъснато бягане от Атина до Спарта (246 км.). По трасето има 75 контролни пункта (на всеки 2 до 5 км.) и неспазването на което и да е от контролните времена води до отпадане на участника. Други неблагоприятни фактори са влажният въздух, високата температура, голямата температурна разлика през деня и през ноща, това че 95% от бягането е по асфалт и др.
По мнение на изявени ултра бегачи Спартатлонът е много по-труден дори от ултрамаратона в Долината на смъртта.