Първа работна среща по проекта за интегриран градски транспорт
Първа работна среща по проекта за интегриран градски транспорт / DarikNews.bg/архив

В началото на следващата година консултантите по проекта „Интегриран градски транспорт в петте големи града" УИГ Интернешънъл ще започнат работа по анкетирането на старозагорци относно бъдещето на транспорта в града ни. Социологическото обследване е съществена част от идейния проект, който трябва да бъде изготвен, и с който Община Стара Загора ще кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие" за модернизиране и развитие на тролейбусния транспорт.

В момента консултантите събират информация от общинска администрация, която ще бъде използвана в следващите етапи от реализирането на проекта. Предстои обследване на трафика, а през януари на пътникопотока и условията за паркиране. Ще се разработят няколко варианта, а на по-късен етап ще бъде избран само един, с който ще се кандидатства за финансиране.

Изпълнението на проекта ще бъде тясно свързан с интегрирания план за развитие, който общината трябва да изготви. Бюджетът, определен от МРРБ -15 милиона евро, е само индикативен и е възможно да претърпи корекции.

Проектът на МРРБ ще се осъществява в пет големи града-Стара Загора, Пловдив, Русе, Варна и Плевен.

Напредъкът и очакванията по проекта за Интегриран градски транспорт бяха обсъдени по време на първата работна среща между общинското звено за изпълнение и консултантите УИГ Интернешънъл.