протест
протест / DarikNews.bg
Като неуместно и обидно определят предложението на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да бъде отправено писмено заявление за автомобилно шествие до детелината на „Тракия“, протестиращите от областния град.

„Във връзка с изразеното от кмета на община Стара Загора желание да се включи в казуса с блокирането на нашето преминаване към детелината на АМ „Тракия“, ние смятаме, че макар и закъсняло, отношение от негова страна действително е необходимо“, е записано в отворено писмо, адресирано до кмета Живко Тодоров, областния управител Гергана Микова, директора на ОД МВР ст.комисар Стоян Стоянов и директора на ОПУ Илия Златев.

Пети ден продължава гражданското неподчинение на протестиращите от Стара Загора. Техните искания за оставка на премиера, главния прокурор и предсрочни избори, остават непроменени.

В отвореното писмо те припомнят, че от 31 юли „сме блокирани на участък от път I-5 в Стара Загора от полиция и жандармерия. След многократни устни запитвания от наша страна към съответните органи, ни беше отговорено, че преминаването ни е блокирано от същите с цел осигуряване на нашата безопасност“.

На 3 август кметът Живко Тодоров се срещна с протестиращите и предложи те да подадат писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на АМ „Тракия“.

Считаме предложението за неуместно, дори обидно. Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право.

Кметът на община Стара Загора има правомощия да поиска оттегляне на органите на реда и очакваме от него да пристъпи към незабавни действия“, е записано в отвореното писмо, разпространено до медиите.

В Наредбата за специално ползване на пътищата, е описано кога, кой и в какъв ред издава разрешения за заемане на части от пътното платно, разясни директорът на Областно пътно управление Илия Златев по повод искането на протестиращите от Стара Загора да преминат с автошествие през детелината на автомагистрала „Тракия“.

Златев припомни, че в Закона за пътищата е записано, че дейности в обхвата на пътя, които застрашават безопасността на движението, са забранени, а в Закона за движение по пътищата категорично се забранява движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на автомобили и мотоциклети, организирането на демонстрации и движението на рекламни и други шествия.

Нито в Областно пътно управление, нито в Агенция Пътна инфраструктура, не е депозирано писмено заявление от страна на протестиращите за техните намерения, посочи директорът на ОПУ-Стара Загора.

„През социалните мрежи, институциите разбраха за първоначалните намерения за блокада на автомагистрала „Тракия“. Сега протестиращите заявяват желание само да преминат с автошествие през пътния възел.

Как обаче да повярваме на тези твърдения? А ако блокират детелината, каква е гаранцията, че няма да се случат пътни инциденти на този високоскоростен път? Кой тогава ще носи персонална отговорност?“, коментира Златев.