Протести в казанлъшката болница
Протести в казанлъшката болница / netinfo

    На пореден протест излизат в четвъртък- 23-ти септември казанлъшките лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница в града. „д-р Христо Стамболски".
Протестът е заради изключително тежкото състояние на здравеопазването в страната и практическото абдикиране на държавата от проблемите му.

Само преди ден лекарите от болницата получиха остатъка от 20% от юнските си заплати, а през септември плащането им ще бъде на 70% от заработеното.
Според управителя на болницата д-р Кети Маналова- Владкова това е максимално възможното. Причината е че се плащат в пъти по-малко средства от зароботеното и нужното, заяви Маналова.
Тя определи като „шизофренно безумие" да се разпределят 440 хиляди лева при задължения от 2,5 милиона лева. Тежката ситуация болничното недофинансиране вече е станало причина две от фирмите- доставчици на медикаменти да преустановят зареждането на болничната аптека. Отделно от това от няколко дни за болните в отделенията няма храна, растат застрашително и задълженията на болницата, стопирани с голямо усилие в края на миналата година.

Заради създадената изключително напрегната и тежка ситуация, съществуват сериозни опасения, че голяма част от средния медицински персонал ще напусне. Подобни страхове има и за водещите лекари в болницата, което от своя страна би довело до куп негативи и практическа опасност от загуба на клинични пътеки.

450 са работещите в общинската болница на Казанлък, 86 от тях са лекари. Те се грижат за здравния статус и лечението на жителите на пет общини от област Стара Загора.