Проектът „Белене” може да изкара Синята коалиция в опозиция
Проектът „Белене” може да изкара Синята коалиция в опозиция / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Ако проектът „Белене" бъде реализиран по начина, по който настоява Русия и Бойко Борисов се огъне и не защити националните интереси, Синята коалиция ще излезе в опозиция. Това каза в Стара Загора депутатът и зам.-председател на ДСБ Иван Иванов.

Според подписания меморандум между НЕК и „Росатом" в бъдеще АЕЦ „Белене" би могла да се окаже изцяло руска централа, смята Иванов.
„Росатом", който в момента участва с 47%, доведе двама маргинални инвеститора. Финландският инвеститор може да прехвърли своя дял на „Росатом" и той да стане мажоритарния собственик на АЕЦ "Белене". Това наистина е предателство на националните интереси".

От Синята коалиция настояват „да не се стига до подписване на никакъв обвързващ документ до момента, в който не станат ясни резултатите от възложените задачи на консултанта по проекта HSBC".

Депутатът Иван Иванов коментира и искането на Синята коалиция за кадрови промени в кабинета Борисов и припомни, че „самовлюбеността и липсата на чуваемост за критиката не е най-добрият съветник на министър-председателя".

Припомням ви думите на премиера Борисов по повод изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че петима министри трябва да бъдат сменени: „аз, когато трябва да сменям министри, ги сменям, без да чакам някой да ме подсеща".