грамота Стефка Минева
грамота Стефка Минева / Държавна опера-Стара Загора
Голямата оперна певица Стефка Минева получи специална грамота за Дарител на 2018 г. на Държавна агенция „Архиви“ и Държавен архив-Стара Загора. Грамотата е по случай 9 юни – Международен ден на архивите.

Оперната певица е дарила изключително ценни документи - лични документи, грамотата й за заслужил артист, за почетен гражданин на Стара Загора, много ценни снимки от участията и на международните сцени. На 27 септември в читалнята на Архива ще бъде откриването на специална изложба с дарението на Стефка Минева по случай юбилея й тази година.

„Спокойна съм, че документите, които дарих, се съхраняват в Държавен архив Стара Загора по най-добрия начин. Особено ценна за мен е тетрадката на мама, която тя почва да води от дебюта ми на 21 октомври 1972 г. на сцената на Старозагорска опера – до последните си дни. В тази тетрадка са отразени всички мои участия навсякъде по света, съставите, с които съм излизала на сцена, кой е дирижирал, всичко е описано много подробно”, сподели Стефка Минева.

Стефка Минева получи наградата си от Вяра Жеко – старши експерт в Държавен архив-Стара Загора и Христина Дучева-главен експерт в институцията. По случай своя празник от ДА“Архиви“ и Държавен архив-Стара Загора са връчили Грамоти и на – журналистката Мила Маринова от Радио Стара Загора като „Приятел на архивите“, за специалната рубрика за известни старозагорци, които правят заедно. Грамота за Читател на 2018 г. е получил д-р Николай Атанасов.