/ Държавна опера Стара Загора
На 13 април, от 18:00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора заповядайте на втория концерт на Вокална студия при Държавна опера с художествен ръководител Стефка Минева. В програмата на „Пролетен концерт Руска вокална лирика“ са включени арии, дуети и романси от композитори. Солисти са Камеля Стойчева, Ивон Иванова, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Лиляна Ходжева, Инна Андреева, Теодор Петков, Марин Русинов, Мехмет Бурхание, Георги Деведжиев , клавирен съпровод – Ерна Пушева.

Именитата ни оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Стефка Минева от повече от две години е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера. На 27 септември 2017 г. се състоя първият концерт на студията, който показа добрите резултати от съвместната творческа дейност. В очакваното събитие се представиха шест „момичета“, както ги нарича маестра Минева – Лиляна Ходжева, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова, Камелия Стойчева и един прекрасен кавалер – баритонът Теодор Петков.

„Моята работа с момичетата, започна случайно с малка закачка между мене и диригента на хора Младен Станев, сподели за www.dolap.bg Стефка Минева. – Посетих няколко репетиции, но осъзнах, че не мога да бъда вокален педагог, че с това няма да мога да се справя и отказах учтиво. Но някои от момичетата се престрашиха и пожелаха да работят с мен.

Помолиха ме да им обърна внимание, да ги чуя. Никога не съм си представяла, че мога да вляза дори в ролята на вокален консултант, не на вокален педагог, което е твърде отговорна професия. Помислих, че мога да помогна с това, което съм научила през годините на творческата си реализация от нашите диригенти, от работата ми в чужбина и малко по малко, с доверие от едната и другата страна започнахме да работим. Работихме повече интерпретация. Искам да им внуша да правят музика, а не само да пеят тонове.
 

Пролетен концерт на вокалната студия на Стефка Минева в Операта
Държавна опера-Стара Загора


Да правят музика! Това е най-хубавото нещо, което певецът може да поднесе на публиката и най-вече на себе си. Постепенно от 2-3 човека класът стана по-голям и стигнахме до концертно изпълнение с доста ангажираща програма. Похвално е това, че моите момичета имат желание да работят, защото това се отразява след това в работата им в хора. Получава се по- високо качество на изпълнението“, категорична е маестрата.

Оперната певица Стефка Минева (мецосопран), е родена на 17 май 1949 г. в град Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева. От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет. Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф. Сима Иванова и проф. Илия Йосифов. Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора.

През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г. – Наградата на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия. Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро.

Репертоарът й включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди, Белини, Доницети, Бизе, Росини, Пучини, Вагнер, Чайковски, Римски-Корсаков, както и ролите в български творби, сред които Мария в „Ивайло“ от Марин Големинов, Сара в „Мария Дисислава“ от Парашкев Хаджиев, Зоя в „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, Инес в „Почивка в Арко Ирис“ от Александър Йосифов, Циганката в „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Години наред Стефка Минева гастролира на световните оперни сцени: Метрополитън опера – Ню Йорк, Миланската „Ла Скала“, Арена ди Верона, Болшой театър и много други.
Държавна опера-Стара Загора