Предлагат на руския бизнес плажа на Старозагорските минерални бани
Предлагат на руския бизнес плажа на Старозагорските минерални бани / DarikNews.bg

Община Стара Загора предлага на руския бизнес да инвестира в базата й на Старозагорските минерални бани.
Офертата направи зам.-кметът Йордан Николов чрез търговския представител при Посолството на Русия в България Игор Илингин.

„Мястото, което предлагаме е на стратегическа позиция. Намира се на 14 км от Стара Загора. Климатът на Старозагорските бани е много хубав, изградена е добра инфраструктура. Базата, която общината има там е занемарена с годините, но е на много хубаво място, с минерална вода за лечение на различни заболявания и възможности за инвестиции", презентира пред руския представител общинският плаж с трите басейна на площ от 23 дка Йордан Николов.

На свой ред Илигин пое ангажиментът да запознае руските бизнесмени с предимствата на курорта край областния град и възможностите, които предлага той за SPA-туризъм.

Идеята на новото ръководство на Общината е популярният преди години централен плаж на Старозагорските минерални бани да бъде отдаден на крупен инвеститор на концесия или под формата на публично-частно партньорство.

В Стара Загора търговският представител на Русия у нас се срещна с представители на местния бизнес. Заедно с шефа на Българо-руската търговска палата у нас Жельо Добрев ги запознаха с възможностите за партньорство с федерацията.

6 милиарда и 500 милиона долара е бил търговският стокообмен между България и Русия през миналата година, която е пикова за бизнес отношенията между двете страни за годините от 1989 насам. Увеличил се е значително и туристическия поток. През миналата година България е посетена от 470 хил. руснаци, а през 2000-та - от 52 хиляди. Това съобщиха още на срещата с местната власт в Стара Загора Жельо Добрев и Илигин.

5,5 млрд. долара е бил руският внос в България през миналата година, което е 17,9 процента от общия внос на страната ни. С този процент Русия печели позиции на най-голям вносител в у нас, каза шефът на Българо-руската търговска палата у нас Жельо Добрев.
93% от руския внос е енергоносители - газ, нефт, атомно гориво и въглища.

За България 2011-та година също е върхова при експорта за федерацията. Стока за 730 млн. долара е продал на Русия българският бизнес. За съжаление износът ни отстъпи от традиционните си позиции в Русия, подчерта Добрев. Докато преди демократичните промени страната ни изнасяла машини и електроника, сега продавала предимно фармацевтични продукти, които за миналата година са 36% от износа за Русия.

Значително са намалели и количествата на български вина за пазара в Русия. Експортът е паднал от 81 млн. долара през 2008 година на 19 млн. и 900 хил. долара. през миналата година.

Сривът в търговията с вино се дължал на липсата на държавна политика, на недобро качество и липса на консолидация между отделните производители, за да се доставят огромни партиди, а не да се оскъпява стоката с превоз на малки количества с брички, камиони и куфари, категоричен е Добрев.

Той препоръча на бизнесмените от Стара Загора да бъдат активни и дори агресивни в желанието си да стъпят на руския пазар, където по думите му, българите са винаги добре дошли.