Предават проекта за интегрирания градски транспорт до 15 март
Предават проекта за интегрирания градски транспорт до 15 март / Община Стара Загора

До средата на месеца община Стара Загора ще предаде проекта за интегриран градски транспорт. Стойността му е 14 929 384 евро, а съфинансирането от страна на общината е 665 хиляди евро. Очаква се договорът с управляващия орган- Министерството на регионалното развитие, да бъде подписан най-късно през месец август.

Срокът за изпълнението на проекта е 36 месеца, като се предвижда от заложените в него дейности да се възползват 140 хиляди души, сред които хора с увреждания, майки, които придвижват децата си колички. Припомням ви, че на сесия в средата на миналата година Общинският съвет прие вариант 2Б, който е изцяло ориентиран към подобряване на условиятна на тролейбусния транспорт в Стара Загора.

Предпроектното проучване беше дело на консултантската фирма УИГ Интернешънъл, които предоставиха и данни за замърсяването на въздуха, нивото на шума. Регистрираните МПС-та в областта са близо 140 хиляди, от които 110 хиляди-лични, сочат данните на Пътна полиция. С изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт използването на личните автомобили ще намалее до 2 %, а използаването на тролейбусни и автобусния транспорт се очаква да нарастне с около 7% за периода 2012-2032 година.

В рамките на проекта е предвидено закупуването на 14 нови модерни тролейбуса и един специализиран автомобил за ремонти. Ще бъдат ремонтирани седем участъка, четири токоизправителни станции и тролейбусното депо. В рамките на проекта ще се изградят велоалеи, с обща дължина 8,3 километра. Ще бъдат изградени 80 рампи да хора с увреждания. Данни за движението и разписанието на градския транспорт ще осигурява информационна система- инсталиране на електронни табла, подаващи информация в реално време, на всички 119 спирки на градския транспорт.

Кметът Живко Тодоров определи проекта за интегриран градски транспорт като изключително важен за града през следващите няколко години. Целта ни е да предложим на старозагорци алтернативни форми на придвижване, тъй като в града има 110 000 автомобила, а строежите на паркинги в центъра ще увеличат трафика. Важно за реализацията на проекта е автобусите и тролейбусите да бъдат снабдени с GPS-устройства, което ще осигури контрол на превозвачите, добави той по време на обществено обсъждане на проекта.