/ Община Стара Загора
За четвърти път Община Стара Загора организира празника „Млада Марта“ за най-малките жители на града в парк „Пети октомври“, съобщиха от Общината.

Община Стара Загора

Изложба на открито от саморъчно направени мартеници на деца от старозагорски училища и детски градини посрещна участниците и гостите. Голяма част от мартеничките са с награди от Общинския конкурс „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Ученици изработваха мартенички за деца лишени от родителски грижи (СНИМКИ)

В него тази година се включиха 18 детски градини, център „Алтернатива 55”, 18 училища от Стара Загора, както и детска градина „Наталия” Гълъбово, детска градина „Здравец” с. Долно Изворово и клуб „Сръчни ръце” към НЧ „Петко Маналов - 1932” с. Долно Изворово, община Казанлък.

Има и над 200 индивидуални работи на деца от различни възрасти. В другата част на изложбата бяха показани творения на участниците в специални работилнички по идея и под ръководството на журналиста Таня Иванова. Според нея, целта е да се покажат фантазията и сръчността на децата, както и желанието им да запазят традицията.

Община Стара Загора

На празника дойдоха Иванка Сотирова, зам.-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности“ и Милена Желева, зам.-кмет „Култура, туризъм и младежки дейности“ в Община Стара Загора.

„Да ни е жив празникът и ритуалите, защото те са част от българските традиции, които трябва да съхраняваме. Слънце да грее, да има усмивки и много настроение“, пожела Иванка Сотирова.

Ученици участват в програми за превенция на употребата на психоактивни вещества (СНИМКИ)

В празничната програма се включиха възпитаници на две детски градини, Фолклорен ансамбъл „Траянци“ и Фолклорна формация „Китчица“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Община Стара Загора

Най-напред с много усмивки децата посрещнаха Баба Марта, която им пожела да са бели и червени, весели и засмени. С фолклорна китка малките танцьори и певци от ансамбъл „Траянци“ и формация „Китчица“ поздравиха участниците в празника.

Възпитаниците на детска градина №66 „Детски рай“ с много жар пресъздадоха легендата за мартеницата. Те показаха и завидно майсторство в танците „Събуди ме, мамо“ и „Зайди, зайди ясно слънце“.

С песен за мартеничките се представиха малчуганите на детска градина №8 „Българче“. Накрая Баба Марта поведе празничното хоро, на което се хванаха деца, учители и родители.