Пожарът край Казанлък е овладян. Местят силите на ново огнище
Пожарът край Казанлък е овладян. Местят силите на ново огнище / netinfo
Бушуващият с огромна сила от вчера пожар в местността “Каракос “ край Казанлък е овлядан рано тази сутрин, събщи за “Дарик” главен инспектор Анчо Шишков, началник на казанлъшката противопожарна служба.

В 1,00 часа тази нощ е било възстановено движението от Казанлък за Стара Загора по главен път 1-5.

В 21 часа снощи огнеборци и притекли се на помощ военнослужащи от Корпуса за бързо реагиране в Карловската бригада, доброволци от съседните села са успели да ограничат прехвърлянето на пожара от дясната страна на главния път, в посока Казанлък към трите бензиностанции на източния край на града и село Черганово, както и да ограничат неговото разрастване в посока Мъглиж..

В момента на мястото на тлеещото огнище има два екиа на пожарната, които довършват тлеещите огнища.

По първоначални данни изгорели са 25 декара борова гора.

Всеки момент се очаква силите да бъдат прехвълени към потушаването на друг пожар в района, който бушува вече трето денощие- този над село Горно Черковище, в посока язовир “Копринка”.

Въпреки, че вече е ограничен, огънят е на няколко сектора, като са простира на територия от 9 километра, където също гори основно борова гора. Всички налични сили ще се прехвърлят натам за неговото окончателно потушаване. Днес започват и първите огледи на щетите и изясняване на причинет за пожарите.

В помощ на казанлъшките огнеборци са техни колеги от ТЕЦ-овете на “Марица Изток”, с цялата налична техника, 130 военнослужащи от Карловската бригада.

Операциите по потушаването на пожарите в двата края на община Казанлък се ръководят от комисар Славчо Славов –директор на Областната дирекция по противопожарна защита, както и от началника на казанлъшките огнеборци главен инспектор Анчо Шишков.

В 10 часа тази сутрин се събира Кризисният щаб в Областната управа, за да обсъди ситуацията в региона и предприеме нужните нови мерки.

Заместник-областният управител на Стара Загора Румяна Друмева съобщи, че РИОСВ започва тази сутрин измерване на замърсяването и запрашаването на въздуха в Казанлък и район, като първите резултати се очакват още днес по обед.