/ Търговско-промишлена палата-Стара Загора
Посланикът на Пакистан, Н. Пр. г-н А. С. Бабар Хашми посети Търговско-промишлена палата-Стара Загора и се срещна с председателя на Палатата Олег Стоилов и зам.-председателя Красимира Соколова. Г-н Хашми е с богат дипломатически стаж, вкл. като генерален консул на Пакистан в Ню Йорк.
 

посещение посланик Пакистан
Търговско-промишлена палата-Стара Загора


На срещата беше обменена информация за възможностите за развитие на икономически и търговски отношения между Пакистан и региона на Стара Загора. Пакистан, с население 280 млн. жители има добре развита икономика, с водещи производства на текстил, кожа, спортни стоки, хирургични инструменти.

Добре развит е и аграрният сектор с производство на ориз и други хранителни продукти. Страната има богати залежи от каменни въглища, на които разчита пакистанската енергетика. Тук би бил полезен опита на енергийния комплекс „Марица-изток“, с който пакистанските енергетици желаят да се запознаят.
 

посланик Пакистан
Търговско-промишлена палата-Стара Загора


Добре развита е и оръжейната промишленост, където също има възможност за взаимноизгодно сътрудничество. Годишният стокообмен между Пакистан и България е само 37 млн. USD, който не съответства на търговския потенциал между двете страни. Затова г-н Хашми и г-н Стоилов се договориха да работят за неговото увеличаване. Българско участие на голямото изложение Експо Пакистан, който се провежда всяка година през октомври, би съдействало затова.

Такова участие от българска страна ще бъде подкрепено от Пакистанското посолство. Има и възможност за участие на български фирми в строителството на пакистанския мега обект Коридор Пакистан - Китай. Политическите отношения между Пакистан и България се развиват повече от 50 г. и в момента са много добри.
 

посещение посланик Пакистан
Търговско-промишлена палата-Стара Загора


В знак на благодарност г-н Хашми подари на г-н Стоилов почетния знак на посолството на Пакистан, а от своя страна получи Икономически годишник на регион Стара Загора и реплики от културното наследство на Стара Загора.
Търговско-промишлена палата-Стара Загора