/ ThinkStock/Getty Images
29 хиляди лева предаде възрастна жена на телефонни измамници. Пострадалата е 69-годишна казанлъчанка, която била измамена по добре познатата схема-помощ на полицията за залавяне на ало престъпници.

86-годишна жена даде 10 000 лв. на ало-измамници

Жената сигнализирала в Районното управление на полицията в Казанлък, че на 17 и на 18 септември предала на непознато за нея лице 29 хиляди лева.
 
Жена даде 3000 лв. на мъж, представил се за служител на здравната каса

Ето кои са основните „сценарии”, използвани от телефонните измамници:

 
„СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ“:

На стационарния Ви телефон се обажда мъж, който заявява, че е служител на полицията (обикновено се представя за началник), информира Ви, че в момента тече полицейска операция за задържане на телефонни измамници и иска съдействието Ви (възможно е да каже, че точно Вие сте „набелязан“ от измамниците). Предоставя „собствения си GSM телефонен номер“ за контакт. Обяснява, че измамниците ще Ви се обадят по телефона  и ще поискат да дадете голяма сума пари. Иска да изпълните желанията им и дава указания да хвърлите парите, които са ви поискали през терасата или прозореца на жилището си (да ги пакетирате и да ги оставите на определено място), след което полицията ще задържи извършителите с веществените доказателства. По-късно сумата ще ви бъде върната в полицейското управление. Ако откажете, може да последват заплахи за наказателно преследване, затова че не сте съдействали. В случай, че изпълните указанията и хвърлите сума пари, тя се взема от непознат човек и контактът с Вас се прекратява.
 
„КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ“

На стационарния ви телефон се обажда мъж, който се представя за Ваш близък или роднина. Същият заявява, че извършва сделка за закупуване на климатици или радиатори (в зависимост от сезона) и е необходимо техниката спешно да бъде капарирана. Моли за съдействие, защото в момента е възпрепятстван, а ако не се плати капарото сделката ще пропадне и той ще изгуби голяма сума пари. Казва, че ще Ви се обади служител на фирмата, от която ще бъде закупена техниката, с когото да се разберете за начина на предаване на исканата парична сума. Малко по-късно получавате обаждане от човек, който се представя за служител на голяма търговска верига, обяснява, че ще изпрати човек със служебен автомобил да вземе капарото и иска да продиктувате точния си адрес и личните си данни.  След предаване на парите на мнимия представител на търговската фирма, контактът с вас се прекратява.
 
„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”

На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.
 
 „ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”

На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен телефонен оператор или служител на голяма търговска верига. Информира Ви, че сте спечелили от томбола голяма парична или предметна награда (мобилен телефонен апарат, телевизор, лаптоп, пералня и др.). За да получите печалбата, трябва да закупите ваучери за предплатена услуга на мобилен телефонен оператор и да издиктувате кодовете им за активиране. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с Вас се прекратяват.
       
(Възможни са различни вариации на описаните схеми)
 
КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

1.Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците – ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
2.Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.
3. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.
4.  Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.
5. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.
6. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.
7. Поискайте да се срещнете лично с човека, който се представя по телефона за полицейски служител и иска от Вас да хвърляте пари или да оставяте пари на места без надзор. Измамниците избягват лични срещи, за да не могат да бъдат разпознати. Полицейските служители от охранителна полиция са униформени, а служителите от криминална полиция се легитимират със служебна карта и полицейски знак.
8. Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.
9. Служителите на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор!
 
Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление.