По-малко убити и ранени  при пътни инциденти в Старозагорско през 2010 г.
По-малко убити и ранени при пътни инциденти в Старозагорско през 2010 г. / DarikNews.bg/архив

С една трета е намалял броят на жертвите на пътни инциденти в областта през изминалата година. Констатираните нарушения на Закона за движение са 44 470.

През 2010 г. в Старозагорска област са регистрирани 1993 пътно транспортни произшествия, при които са загинали 37 и са пострадали 507 човека. В сравнение с същия период на 2009 г., леките пътни инциденти са намалели със 107, тежките катастрофи - с 58. С 19 по-малко са жертвите на пътни инциденти, 84 по-малко са хората, получили травми и наранявания.

Най-значителното намаление на загиналите и пострадалите при пътно транспортни произшествия е регистрирано на територията на общините Стара Загора и Опан. На територията, обслужвана от РУ "Полиция" - Казанлък са регистрирани една трета от тежките катастрофи в областта - 33%, но при тях са загинали 17 граждани, което е почти от половината от жертвите на пътя.

И през 2010 г. на територията, обслужвана от РУ "Полиция"-Раднево нямаше загинали при пътни инциденти.

Основна отговорност за допуснатите тежки пътнотранспортни произшествия и пострадалите при тях отново е на водачите на превозни средства. По тяхна вина в областта са регистрирани 378 тежки катастрофи с 35 загинали и 491 ранени. Поради нарушение на пешеходеца са станали 4 пътно транспортни произшествия с 1 загинал и трима пострадали. Пет инцидента са станали поради техническа неизправност на МПС, а 8 - по други причини.

Всеки четвърти пътен инцидент през 2010 г. е с участие на пешеходец. 99 пешеходци са пострадали, а 8 са загинали при 100 злополуки в Старозагорско през годината.

Отново най голям е относителният дял - 45% на тежките катастрофи, причинени от движение с превишена и несъобразена скорост. При 169 пътнотранспортни произшествия станали поради неразумна скорост през2010 г., са загинали 21човека и са пострадали 223.

Близо 30 000 нарушения констатираха стационарните видеокамери в областта, но поради усложнената процедура, налагането на санкциите е отложено във времето и не влияе достатъчно ефикасно върху поведението на нарушителите. По-ефективен са оказа т.н. холандски метод, който мобилни екипи на пътна полиция започнаха да прилаган от началото на октомври. При този подход превишението на скоростта се регистрира с техническо средство за видеоконтрол, монтирано в необозначен автомобил, обслужван от цивилни служители на пътна полиция, и се предава на униформен екип, който спира и санкционира на място водача. Възможността този модел да бъде осъществавян на различни уязвими места от пътната мрежа в населените места и извън тях, дава основание сектор "Пътна полиция" - Стара Загора да разшири неговото прилагане през 2011 г.

Поради управление след употреба на алкохол през периода са причинени 28 тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и 40 ранени, като инцидентите възникнали по тази причина бележат плавна тенденция към намаление в последните две-три години.

Повече от половината от тежките катастрофи през 2010 г. са станали в населените места като най-много са станали в областния град - 122 тежки пътни произшествия с 6 убити и 146 ранени.

Катастрофите извън населените места през периода са около 40% от общия брой, но при тях са загинали 72% от жертвите на пътя. Анализът показва, че най-висока е аварийността по първокласните пътища

През 2010 г. в областта при 52 пътно-транспортни произшествия са загинали трима души и са били ранени 57 деца до 18 г. 58 са били катастрофите с участие на деца през същия период на предходната 2009-а и при тях са пострадали 68 непълнолетни. През годината като пътници в превозни средства са загинали двама и са пострадали 28 деца. Едно дете е загинало и 17 са пострадали като пешеходци. През периода пострадалите непълнолетни водачи са 12, загинали - няма.