розов цвят
розов цвят / БГНЕС
80 стотинки на килограм набран розов цвят да е цената, при която да започне розоберът тази година в страната. За това са се  договорили  розопроизводители, розопреработватели и розотърговци на съвместна среща.

Първите насаждения с  маслодайна роза вече цъфнаха, като се очаква до седмица, максимум 10 дни да започне и същинският розобер. 

Тазгодишната цена за бране  на розовия цвят е с 20 стотинки по-ниска от миналата година, когато се заплащаше по лев и малко отгоре. По-ниската цена е мотивирана от ситуацията в бранша тази година, както и от факта, че има залежала и непродадена продукция още от миналата година.

Трудна и с много проблеми кампания, вкл. заради  карантинните мерки, очакват представителите в бранша. В някои райони, като в Карловско, недоволни розопроизводители вече започнаха да изкореняват розовите си градини.

Очакванията са, че в района на Казанлък няма да има такива крути мерки, но е възможно част от масивите да  не се берат, поради икономическата неизгода за стопаните. 

Въпреки по-високите нива на безработица в района в момента, все още има дефицит на розоберачи, а причината е ниската изкупна цена на розовия цвят.