Овладяна е вече ситуацията с високите води в Енина и Казанлък
Овладяна е вече ситуацията с високите води в Енина и Казанлък / utroruse.com

Овладяна е вече кризисната ситуация в Казанлък и казанлъшкото село Енина, след като снощи около 22 часа почти по едно и също време проблеми създаде Старата река, идваща от Балкана край Казанлък, която отнесе два импровизиарни моста , тип „гривни" в западната част на село Енина, събори дувар на малка фабрика в селото и наводни свързващия път в западната част между Енина и град Крън. Заради придошлите води пътят бе затворен и към момента остава затворен.
Вследствие на придошлата вода, е изровена и една от крайните улици в западната част на селото, улица „Бачо Киро".
В Казанлък придошлите води на Старата река също са нанесли сериозни поражения в северния край на града, където водата отнася един от малките железни мостове и иизлиза извън пътя, в района на Художествената гимназия и жилищния квартал край реката, който е от къщи.
Своевременно е реагирала местната власт, сформиран е Кризисен щаб, с участието на представители на различни институции, а местните фирми са реагирали с предоставянето на тежка техника и помпи за изпомване на водата и булдозери за справяне с тежката ситуация.

Към този час на деня, бедстващи хора няма, увериха кметът на Енина Веселин Андреев и представители на местната власт в Казанлък. Тежките машини продължават да работят, с цел укрепване на дигите.
Няма други нанесени поражения, а хората от изровената улица в село Енина имат друг вариант да напусанат домовете си, увериха от кметството в селото .


До проблемите с отнесените мостове и нанесените други поражения в Казанлък и Енина се стигна след непрекъснати близо 30 часови валежи. Тромавата реакция на държавни институции също има свой принос в ситуацията.

Още преди 3 години от кметството в Енина и общинската управа са подготвили документи до Комисията за защита от бедствия и аварии, с искане за спешни 200 хиляди лева за изграждане на два моста в Енина, които да заместят металните гривни и укрепят коритото на Старата река.
До момента няма нито пари, нито реакция, а кметството е в поредна нова процедура за подготовка на документи с искане за отпускане на средства и решаване на проблема.
Заради вече създадената ситуация ще се наложи отново да се преработват документите, като исканите до сега 200 хиляди лева вече няма да са достатъчни, заяви кметът на Енина Веселин Андреев.


В района на излязлата от коритото си Стара река в Казанлък продължават укрепителните дейности, няма бедстващи хора, нито нова опасност от преливане за момента, заяви Николай Чалъков, управител на Общинската фирма „Комунална дейност и подръжка на инфраструктурата" .
Възрастни хора от двете населени места са категорични, че подобни нива на Старата река не помнят повече от 60 години.


От час в Казанлък не вали . Въпреки това големи реки вода се стичат по улиците.