Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи
Отпускат кредити на ромски семейства за строителство на къщи / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Седем ромски семейства ще получат дългосрочни кредити за строителството на къщи в старозагорското село Памукчии. Терените, върху които ще се издигнат домовете, са общински, а средствата се отпускат от фондация "Хабитат". Къщите ще станат собственост на семействата, когато бъдат изплатени.

Първата копка на къщите ще бъде направена след около седмица, а фондацията подпомага финансово само първия етап от строителството, обясни директорът на „Хабитат" Николай Сиджимов: „Под първи етап разбираме основната базова част на тази къща. Вноските, които те ще изплащат, защото това не са безвъзмездни средства, ще трябва да бъдат в рамките на 100-150 лева месечно, което те приеха като абсолютно възможно. Стойността на тези къщи може да бъде около 14-15 хиляди лева".

Парите трябва да бъдат изплатени за срок от 10 до 15 години. Единствено проектирането на модулните къщи е безвъзмездно, а семействата вече са преминали обучение по финансова грамотност.

„Някои от тях са безработни, но в повечето случаи си намират сезонни работи, временни ангажименти и успяват да покриват тези вноски", убеден е Сиджимов.
Първите подобни жилища са построени в София преди 13 години.

„В бъдеще ще търсим подобни възможности и за старозагорския квартал „Лозенец" , където 3/4 от къщите са построени незаконно. Обмисляме всички варианти, за да намерим най-доброто решение. Вече предоставихме възможност на всички да закупят правото си на строеж, при това разсрочено, но сме получили само 76 заявления, от които 10 са за ново строителство", обясни зам. кметът Велизар Балабанов.

Той посочи, че проблемът с къщата на ъгъла на ул. "Ангел Кънчев" и "Св. Княз Борис", в която се бяха самонастанили десетки роми, вече е решен. Там ще бъде построен комплекс, в който ще се помещава Първо кметство, а 25% от разгърнатата застроена площ, ще бъдат собственост на Общината.