Откриха официално ремонтирания затвор в Стара Загора
Откриха официално ремонтирания затвор в Стара Загора / Областна администрация Стара Загора

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева присъства на официалното откриване на ремонтирания затвор в Стара Загора.

"Затворът вече има европейски вид. Миналата година в доклада на Европейската комисия България беше санкционирана, заради затворите. Предстои до началото на декември да бъдат ремонтирани и затворите в Бургас, Варна и Сливен", допълни Захариева.

Ремонтът се финансира от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2009-2014 г. и е на стойност 889 385,08 лева. Изпълнител е Държавно предприятие „Фонд затворно дело".
Килиите са изцяло ремонтирани и във всяка една от тях е изградена тоалетна. Обособени са санитарни помещения с постоянно течаща топла вода. Сменени са дограмите, ВиК и електроинсталацията.

Такъв мащабен ремонт в Старозагорския затвор се извършва за пръв път от неговото построяване през 1932 г. Ремонтните дейности започнаха през юни миналата година и в тях са се включили като доброволци 52-ма затворници. В момента наказания в Старозагорския затвор излежават 660 души

На откриването присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов, директорът на затвора Иван Карушков, зам.кметът на Стара Загора Йордан Николов, председателят на Обс Емил Христов, областният управител Георги Ранов.

Отец Йордан и отец Николай отслужиха тържествен водосвет и молебен за освещаване на обновените пространства, а след него официалните гости разгледаха обновените помещения. Те посетиха също параклиса в двора на затвора и училището.

Директорът на затвора Иван Карушков подари на министър Захариева икона, изработена от излежаващ присъда в Старозагорския затвор.