/ netinfo
Около 25% е недостигът на войници в българската армия, като най-сериозен е той в Сухопътни войски, отчете в Стара Загора зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.  Той обаче посочи, че през изминалата година се наблюдава положителен баланс, тъй като редовете на армията са напуснали около 700 души, а новоприетите са 800.

Решено:Стара Загора е град на българската бойна слава

За да се увеличи този ръст, от Българската армия започват кампания „Бъди войник“, а началото й ще бъде поставено в Стара Загора. Чрез кампанията ще се търсят около 3 хиляди млади и качествени хора, които са завършили средно образование. Те трябва да са психически здрави и да преминат изпит по физическа подготовка.

Стартовата заплата на войниците от началото на тази година е близо 900 лева,  без това да включва допълнителните възнаграждения за наряд, дежурства или участия в мисии. Около 10-12% е квотата за жени, а новоприетите войници сключват първоначално 3-годишен договор.

Интерес за кандидатите ще бъде социалният пакет, който осигурява армията, както и възможностите за кариерно развитие. „Това е професия, която човек може да направи свой житейски избор. Затова търсим корените си и искаме да кажем на младите хора, че има и друго измерение като ред, дисциплина, отговорност, кауза да служиш на Родината си“, посочи ген-лейтенант Димитър Илиев.

40 са вакантните места във Втора Тунджанска Механизирана бригада, в която личният състав е попълнен на 70% .

Началото на кампанията "Бъди войник" ще бъде поставено на 7 февруари в Стара Загора в парк „Пети октомври“, където ще бъде показана военна техника и оборудване, ще има информационна борса, а вечерта артистите от Ансамбъла на БА ще изнесат концерт в ДТ „Гео Милев“.

Кампанията ще продължи до края на октомври ще се проведе в 29 български града.